Strona Główna,  W domowym zaciszu

Chrupiące ciasteczka z pikantnym mięsnym farszem

Chrupiące ciasteczka z pikantnym mięsnym farszem idealnie pasują do barszczu, ale mogą również stanowić osobne danie lub przekąskę. Ciasteczka są wynikiem moich eksperymentów w kuchni. Metodą prób i błędów powstał ten oto przepis.

Na zdjęciach zobaczycie podwójną porcję, z której wychodzi średnio ponad 70 sztuk chrupiących ciasteczek. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:

  • 4-5 szklanek mąki pszennej (ja używam mąki tortowej typ 450);
  • 5 dkg świeżych drożdży;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (może być 12% lub 18%);
  • kostka margaryny;
  • 2 podwójne piersi z kurczaka;
  • 2-3 średnie pomidory;
  • 2-3 średnie cebule;
  • pół szklanki ciepłej wody;
  • 5-6 łyżeczek oleju lub innego tłuszczu;
  • łyżeczka soli;
  • łyżeczka cukru;
  • przyprawy ( ja dodaje oregano, bazylie, zioła prowansalskie, majeranek, paprykę słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz czarny, curry);
  • opcjonalnie 3-4 łyżki bułki tartej.

 

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Wykonanie rozpoczynamy od zrobienia farszu. Farsz można zrobić wcześniej, nawet dzień wcześniej. Najpierw kroimy filet z piersi kurczaka w drobną kostkę, mniej więcej 1x1cm 😉 i dusimy na wolnym ogniu dodając kilka łyżek oleju.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Gdy mięso mamy już na patelni, w między czasie kroimy drobno cebulę i pomidory. Pomidory należy przed krojeniem obrać ze skórki. Najłatwiej sparzyć je wrzątkiem, wtedy skórka sama odchodzi.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Gdy mięso odparuje należy je przyprawić. Początkowo przyprawiamy delikatnie. Ostatecznie nadamy smak farszowi, jak połączymy jego wszystkie składniki.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Mięso z kurczaka stosunkowo szybko robi się kruche, gdy się zarumieni, ściągamy je z ognia i przekładamy do dużej miski.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Następnie na patelnie wrzucamy cebulę. Cebulę dusimy na wolnym ogniu, aż do zeszklenia.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Zanim cebula nam się podsmaży, przygotowujemy produkty na ciasto, dzięki któremu chrupiące ciasteczka zawdzięczają swoją nazwę. Najlepiej drożdże, margarynę i kwaśną śmietanę sięgnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, wtedy łatwiej wyrobić ciasto i szybciej ono rośnie. Jednakże nic się nie stanie, jak o tym zapomnimy.

Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki mąki (jedną szklankę mąki będziemy potrzebować później) i dodajemy margarynę i łyżeczkę soli. Margarynę najłatwiej posiekać nożem.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Najczęściej w tym czasie nasza cebula już się ładnie zeszkliła, więc dodajemy do niej pomidory, mieszamy i dalej dusimy na wolnym ogniu.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Do mąki z margaryną wlewamy kwaśną śmietanę i przygotowujemy rozczyn z drożdży.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

W tym celu wlewamy (najlepiej do dużego kubka) pół szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, i kilka łyżek mąki. Mieszamy, a jak otrzymamy jednolitą masę dodajemy drożdże, ponownie mieszamy i czekamy, aż ruszą.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

W tym czasie ściągamy z ognia naszą cebulę z pomidorami i łączymy z mięsem. Teraz należy dobrze wymieszać i doprawić nasz farsz. Powinien on być dość pikantny.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Pamiętajcie, że drożdże, szczególnie te wyciągnięte z lodówki wcześniej, potrafią szybko ruszyć, więc nie odchodźcie nigdzie, bo Wam uciekną 😉

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Rozczyn łączymy z mąką. Teraz przygotowujemy sobie pod ręką pozostałą mąkę, która może nam się przydać podczas wyrabiania ciasta i ugniatamy ciasto.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Jeśli ciasto nadmiernie się klei lub jest za miękkie dodajemy trochę mąki.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.15 min. Czasem, gdy mi się spieszy pomijam tę czynność. W tym czasie przygotowujemy sobie blachy. Najlepiej posmarować je miękkim masłem.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Ciasto dzielimy na cztery części, a następnie rozwałkujemy pierwszą. Najlepiej podsypać stół mąką, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Z ciasta wycinamy kwadraciki o boku mniej więcej 8 cm i odkładamy je na bok. Najlepiej przygotować kwadraciki z dwóch części ciasta.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Na środek kwadracików nakładamy farsz. Jeżeli farsz jest wodnisty (dodaliśmy za dużo tłuszczu lub taka uroda pomidorów), możemy dodać 3-4 łyżki bułki tartej. Ja najczęściej tak robię, ponieważ łatwiej się wtedy klei ciasteczka.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Następnie składamy ciasteczka, poprzez złożenie wszystkich rogów do środka i układamy na blasze.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

Chrupiące ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza w piekarnikach z termoobiegiem. Jeżeli tak jak ja, włożycie podwójnie blachy lub macie piekarnik bez termoobiegu, należy temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Pieczemy, aż ciasteczka będą mieć złoty kolor.

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem
Życzę smacznego 🙂

Chrupiące ciasteczka z mięsnym farszem

 

P.S. Jeżeli zostanie Wam ciasto, możecie uformować je na bułeczki i upiec w piekarniku. Moje dzieci uwielbiają takie bułeczki.