Ciasto bakaliowe
Dziś pragnę Wam przedstawić przepis na ciasto bakaliowe. Z pewnością ucieszy ono miłośników orzechów, kokosów i suszonych owoców. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale efekt wynagradza wszelką pracę. Zaczynamy:
Lista produktów:
- 10 jaj,
- 220 gram cukru (niepełna szklanka),
- 200 gram cukru pudru (szklanka i trochę),
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 litra mleka,
- 350 gram masła lub margaryny,
- 400 gram wiórków kokosowych
- bakalie – tu każdy według swoich upodobań, ja użyłam: 50 gram suszonej żurawiny, 100 gram suszonych moreli, 200 gram mieszanki bakaliowej, 200 gram orzechów laskowych,
- polewa czekoladowa – według uznania.
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto kokosowe, na które potrzebujemy:
- 400 gram wiórków kokosowych,
- 5 białek (żółtka potrzebne nam będą do masy bakaliowej),
- 200 gram cukru pudru (szklanka i trochę),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Zmniejszamy obroty i dodajemy wiórki kokosowe. Masę przelewamy na dobrze wytłuszczoną blachę. warto posypać dno i boki blachy mąką. Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 25min. Następnie wyciągamy i kładziemy blachę na mokry, zimny ręcznik. Ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blachy. Po ostygnięciu delikatnie wyciągamy ciasto.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kakaowo-kawowego biszkoptu. Do wykonania ciasta potrzebujemy:
- 5 jaj,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 70 gram cukru (5 kopiastych łyżek),
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą i powoli dodajemy do masy. W między czasie dodawać olej. Masę przelewamy na dobrze wytłuszczoną blachę, tą samą, na której przygotowane było ciasto kokosowe. Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 25min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Masę bakaliową możemy przygotowywać już kiedy biszkopt jest w piekarniku. Do masy potrzebujemy:
- 5 żółtek,
- 150 gram cukru (trochę więcej niż pół szklanki),
- 350 gram masła lub margaryny,
- 1/2 litra mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- bakalie.
Suszone morele, żurawinę i rodzynki kroimy w kostkę i zalewamy pół szklanką wrzątku. Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąką. Mleko gotujemy i na gotujące się wlewamy masę jajeczną. Gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy masę do przestygnięcia. Orzechy rozdrabniamy. Najłatwiej włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem na deseczce. Następnie ucieramy masło lub margarynę i dodajemy powoli zimny budyń. Następnie łączymy masę z bakaliami i wykładamy na ostudzony biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym i mamy gotowe ciasto. Można polać polewą czekoladową.
Smacznego 🙂