Pizza po mojemu

Mam dla Was przepis na wyśmienitą pizzę. Jest naprawdę super: smaczna, łatwo ją wykonać, szybko się przyrządza… Ma tylko jedną wadę: mnóstwo kalorii 😉 A teraz poważnie. “Pizza po mojemu”, jak sama nazwa wskazuje, jest owocem moich eksperymentów w kuchni. Długo szukałam odpowiedniego przepisu. Zniechęcona postanowiłam pokombinować i stworzyć swój własny. Tym sposobem już od dwóch lat przyrządzam pizzę według własnego przepisu. Pizza smakuje zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego po odgrzaniu.

Składniki na ciasto :

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 8 g suchych drożdży /20 g świeżych,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • łyżka ketchupu.

Sposób przygotowania:

Do ¾ szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Mieszamy i dodajemy rozkruszone drożdże. Ponownie mieszamy i odstawiamy, aż drożdże ruszą. Do mąki dodajemy sól, jaja oraz olej. Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i giętkie. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy cienką ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Ciasto podwoi swoja wielkość. Gdy urośnie ugniatamy delikatnie przez minutę. Następnie należy rozwałkować ciasto do żądanej wielkości i przełożyć do wytłuszczonej blachy (blachę można oprószyć mąką). Wierzch smarujemy delikatnie ketchupem i dodajemy dodatki. Następnie polewamy sosem (przepis na sos będzie dalej). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Dodatki:

Myślę, że każdy ma swoje ulubione składniki, które lubi dodawać do pizzy. U mnie obowiązkowo jest podwójny filet z kurczaka przyrządzony na ostro, cienkie kiełbaski lub kabanosy (ok 3-4 sztuk), starty ser żółty (ja używam sera salami, 40 dkg, ale może być też inny), cebule (2 duże pokrojone na drobno) oraz mrożone warzywa (wszystko oprócz ziemniaków, podsmażamy warzywa wcześniej delikatnie soląc). Kolejność układania dodatków zobaczycie na zdjęciach, jednak dla pewności napiszę. Na posmarowane ciasto ketchupem rozkładam najpierw kurczaka, potem warzywa, połowę sera, kiełbaski, cebulę. Polewam pizzę sosem i przykrywam resztą sera. Na koniec można posypać pizzę oregano, ja tak robię. I gotowe 🙂

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Sos:

Do wykonania sosu, którym polewamy pizzę przed włożeniem do piekarnika, potrzebujemy 250 ml słodkiej śmietany (najlepiej 12%), kilku łyżek ketchupu oraz przyprawy: oregano, bazylia, ostra papryka i co kto lubi 😉

Pizza po mojemu

Pizza po mojemu

Jak widzicie, miałam małych pomocników, którzy nie mogli się doczekać efektu końcowego. Całe 20 minut przesiedzieli przy piekarniku. Dobrze, że mam piekarnik z funkcją chłodzenia szyby…

Pizza po mojemu
Życzę smacznego i podzielcie się swoimi opiniami.

Pozdrawiam 🙂